Tel: 0036 (6) 73 354167 of Mobiel 0036 (6) 30 3652721
camping@mambo-almamellek.com

Pécs

/Pécs
Pécs2017-01-26T14:38:07+00:00

PÉCS  ( + 45 minuten rijden)

Pécs ligt in het zuidwesten van Hongarije, in de beschutting van het Mecsekgebergte. Van oudsher is Pécs een stad waar veel verschillende culturen, religieuze stromingen en sociale klassen samenleven in een symbiose met de wijde omgeving. Aan de ene zijde ligt de Hongaarse regio en West-Europa en aan de andere zijde de Balkan, Oost-Europa en Turkije. Omdat Pécs al eeuwen een belangrijke handelsstad is waar men over grenzen heen kijkt en iedereen uit andere landen welkom is, maakt dat Pécs tot een bijzondere stad in Europa. Ondanks de onderdrukking en ellende die door zowel Turkse, Habsburgse en Russische overheersing er is geweest, hebben diezelfde onderdrukkers ook positieve invloeden gehad op de regio.

Als op vier na grootste stad van Hongarije wordt Pécs gekenmerkt door een mediterraan aandoende atmosfeer. Bovendien herbergt de stad de opvallendste Turkse bouwwerken van Hongarije, die in het land verder niet bijzonder talrijk zijn.

Ook is Pécs een universiteitsstad en heeft mijnbouw (uranium, steenkool), keramische industrie (de porseleinfabriek Zsolnay), lederwaren- en voedingsmiddelenindustrie. De streek ten zuiden van de stad produceert wijn. De kunstenaar Viktor Vasarely werd in Pécs geboren.

Middelpunt van de stad is het Széchenyi-plein rond de voormalige moskee, het grootste Turkse bouwwerk in Hongarije. Aan de rand van de binnenstad bevindt zich een kleinere moskee met een twaalfkante minaret. De Turken lieten elders in de stad nog een grafkapel en een fontein na en, minder zichtbaar, een stelsel van waterbuizen.

Een stukje Geschiedenis van Pécs

Pécs bestond al in de Romeinse tijd, toen zich hier de nederzetting Sopianae bevond op een eerder door Keltische stammen bewoonde plaats. Na de komst van de Hongaren in de 10e eeuw, stichtte koning Stefanus de Heilige hier in 1009 een bisdom. De opvolger van Pécs’ eerste bisschop legde de basis van de nog steeds bestaande kathedraal. Bij opgravingen onder het Domplein stootten de onderzoekers op 5 vroeg-christelijke bidkapellen. Misschien is er een verband met de vermelde oorkonden. Uit opgravingen bleek dat dit deel van Hongarije een zeer oud cultureelgebied is.

Pécs beleefde zijn bloeitijd in de 14e en 15e eeuw. In 1367 kreeg Pécs als 5e stad in Europa een universiteit, gesticht door koning Lodewijk de Grote. Van 1543 tot 1686 maakten de Turken in Pécs de dienst uit. Na de verdrijving van de Turken werd het ontvolkte Pécs voor een groot deel bevolkt door Servische en Duitse nieuwkomers en ontstond een barokstad op de puinhopen. Keizerin Maria-Theresia gaf Pécs in 1780 de rang van Vrije Koninklijke Stad. In de 19e eeuw kwam de industrie op gang (steenkoolwinning, porseleinfabriek Zsolnay) en kreeg Pécs een spoorwegverbinding met Boedapest. Aan het eind van de 19e eeuw was de bevolking weer overwegend Hongaars.

BEZIENSWAARDIGHEDEN EN ACTIVITEITEN

Wat is er zoal te doen in Pécs?  Hieronder hebben wij een kleine opsomming voor u gemaakt van wat er zoal te doen is in Pécs.

Pécs is één van de drie culturele hoofdsteden van Europa in 2010 (www.pecs2010.hu)geweest. Nu is Pécs niet alleen daarom een aanrader om een dagje naar toe te gaan. Pécs is de moeite waard om naar toe te gaan om zijn mooie historische panden, het Széchenyi-plein met de voormalige moskee van pascha Kassim Gasi, de domkerk, waarvan de oudste elementen uit de 11e eeuw dateren en waarvan de 4 even hoge hoektorens het meest in het oog springen. De Dom is 70 m lang en 27 m breed met 4 precies gelijke, 60 m hoge klokkentorens. Het is een van de twee voornaamste kerken in romaanse stijl in Hongarije, de vele musea of gewoon om een dagje te shoppen in het mooie moderne overdekte winkelcentrum Pécs Plaza, binnenstad of Tesco. www.pecs.hu

RONDRIT DOOR PÉCS

Een stadsrondrit door Pécs met het treintje is een leuke aanrader.  De rit duurt ongeveer 45 minuten en komt langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Pécs, zoals langs de kathadraal en door de musea wijk.  De trein vertrekt vanaf het Széchenyi-plein.

WERELDERFGOED IN PÉCS

Pécs heeft een drietal UNESCO wereld erfgoedstukken, te weten het Cella Septichora visitor centre met de 4e eeuwse Early Christian begraafplaats met vele graftombes, het Early Christian mausoleum en de Early Christian burial chapel en sepulchral structures.

MUSEA

De stad heeft vele musea en galeriën en liggen bijna allemaal op loopafstand van elkaar. Pécs herbergt de volgende musea en galeriën; moderne Hongaarse galerie, Zsolnay museum, Vasarely museum, Janus pannonius museum, mijnmuseum, kathedraalmuseum, archeologisch museum, kunstmuseum, historisch museum van Pécs, ethnografisch museum en ga zo maar door. Voor ieder wat wils!

BOTANISCHE TUIN

Bij de universiteit van Pécs welke gesticht is in 1367 en daarmee één van de oudste universiteiten van Europa, ligt een prachtige botanische tuin. De tuin heeft een oppervlakte van 5,2 ha en is in 2011, dankzij financiële steun van de EU, compleet vernieuwd en opgeknapt. www.botanikuskert.pte.hu

ZSOLNAY NEGYED

Zsolnay negyed is het grootste culturele complex van Centraal en Oost Europa. Met 30 geregistreerde gebouwen, grote tuinen, permanente en tijdelijke exposities, een planetarium, speeltuinen, theatergebouwen, eetgelegenheden en vele evenementen mag dit zeker niet overgeslagen worden. www.zsolnaynegyed.hu

DE MARKT

Houdt u van een markt, dan is de Zondagsmarkt misschien ook wat voor u. Deze markt kunt u vergelijken met de vogeltjes markt (van vroeger) in Antwerpen, alleen dan een stuk groter. De markt is elke zondag van 8 uur tot 12 uur.

DIERENZUIN VAN PÉCS

Pécs Zoo werd in 1960 gebouwd door fabrieksarbeiders en universitaire studenten van Pécs.

De dierentuin is gelegen in het pittoreske Natura 2000 park van de Mecsek heuvels. Oorspronkelijk was het doel van het management om de Hongaarse wilde dieren in de 3,5 hectaren grond vertonen, maar al snel exotische soorten werden ook verplaatst naar het park. Van 1960-1973 is het aantal soorten tentoongesteld in de dierentuin gestegen van 34 naar 118. In 2016, toen de vernieuwde Pécs Zoo werd heropend en het aquarium-terrarium werd verplaatst van de locatie in het centrum van de Mecsek, op het grondgebied van het park en het aantal soorten meer werden. Ongeveer 1.000 dieren uit 250 verschillende soorten verblijven momenteel in het Pécs Zoo. De vernieuwing van de Zoological Park werd gesteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling Unie.

Het doel van Pécs Zoo is om educatieve tentoonstellingen voor entertainment en inspiratie. www.pecszoo.hu

MECSEKEXTRÉM PARK

Wat dacht u van het Mecsextrém park (avonturenpark), hier kunnen de kinderen lekker klauteren tussen de bomen, bobsleeën, klimmen op de klimmuur en vele andere dingen. Dit is zeker de moeite waard om een dagje met de familie naar toe te gaan. www.mecsextrem.hu.

WAKEBOARDEN

Voor wie van water houdt is wakeboarden misschien wel een leuk uidaging. Het wakeboard park te Pécs is sinds 2015 geopend. Dit gehele park heeft verder een mooi hardloopbaan om het water heeb. Ook kunt u hier buiten  fitnissen op de aparaten of lekker een potje beachvolleyballen mocht u geen zin hebben om te wakenboarden. Wilt u gewoon lekker kijken, dan kan dit heerlijk vanuit de ligbedden of zitzakken. Ook kunt u hier heerlijke eten. Zéér zeker de moeite waard om het een keer te proberen. www.centralwake.hu

DE GROTTEN VAN ABALIGET EN HET VLEERMUIZENMUSEUM

Op een kleine afstand van Pécs liggen de grotten van Abaliget www.abaligetibarlang.hu en het vleermuizen museum. De grot ligt op een hoogte van 219 meter. Het is in totaal ruim 1300 meter lang, waarvan 500 meter te bezichtigen is als toerist. De grot is beroemd door de druipstenen, gevormd door de rivier, die er nog stroomt. De grot bevat vele soorten dieren: vissen, spinnen, amfibieën, vleermuizen, enzovoort. De temperatuur is er tussen 10 en 13 graden. Er vlakbij ligt het vleermuizen museum, waar het leven van de vleermuizen wordt verteld.

Mocht u nog geen genoeg hebben van de grotten dan kunt u ook een tocht door de grotten bij Orfű maken. Een tocht duurt ongeveer 5-6 uur, waarvan 3 uur in de grot. Je loopt eerst naar de grot toe. Er zijn druipstenen en watervallen. Tijdens de tocht moeten er ladders beklommen worden. Het is geen al te zware tocht. Het is in de grot 10 graden. Je moet een overall aan, deze is inbegrepen. Het is noodzakelijk te reserveren, via de telefoon of de mail. www.szkbe.hu