Het treintje en kleine spoorweg van Almamellék

Een aanrader is om ook eens een tochtje te maken met het oude treintje van Almamellék.  U rijdt over de oude treinverbinding tussen Almamellék en Sasrét. Hieronder leest u de geschiedenis van deze sproorweg.

Bij het verlaten van het dorp bereiken we de Almamellék State Forest Railway, die werd gebouwd in 1900. De spoorlijn tussen MÁV Szigetvár en Kaposvár kwam door Almamellék. De 7,2 km lange smalspoorlijn tussen de Almamellék en Németlukafa Gypsy Vallei werd in 1901 gebouwd door Baron Biedermann, eigenaar van gebieden ten noorden van het dorp. Het werd gebruikt voor het transport van Saskatoon, Lukafa geoogst hout, andere landbouwproducten, evenals Duitse buxus en glazen cabineproducten. De oorspronkelijke door paarden getrokken locomotieven werd in 1955 vervangen door diesellocomotieven. Sinds 1991 wordt het uitsluitend gebruikt voor personenvervoer op het Almamellék-Sasrét-pad.
Het stationsgebouw werd in 1901 gebouwd als onderdeel van het bouwprogramma van de staatsspoorwegen met als doel een treinhalte en dienstwoningen. In 1945 werd het staatsbezit. Het station was onderdeel van de Szigetvár-Kaposvár-spoorlijn gebouwd in 1899, die op 1 januari 1977 werd gesloten. De film Dangerous to Beat werd hier in 1977 opgenomen https://youtu.be/tFtzW6kYUlA .
Op de onderste verdieping van het gebouw werd het Museum voor Kleine Spoorwegen en Bosbouw in 2000 geopend om de natuur van het gebied en het bosbeheer van de vroege 20e eeuw te laten zien. Hier vindt u ook het werk van István Vanyúr, de Centenary Memorial Tree, die werd opgericht door Mecsek Forestry Co. in 2001 ter gelegenheid van de 100e verjaardag van de kleine spoorweg.

Wandelen en fietsen

U houdt van wandelen? Dat kunt u hier perfect doen. Één van de routes is over de mooie heuvel alwaar u neerkijkt op de camping. Iets verder komt u in een stuk natuur alwaar u herten, waterbuffels, wilde zwijnen, vosjes of andere dieren tegen kunt komen. Ook komt u langs de typische Hongaarse wijngaarden met wijnhuisjes, waar u misschien wel een wijntje kunt proeven.

Ook kunt u dit met de mountainbike doen.

Op de camping, in de glamping caravan en de vakantie cottage hebben wij een map met verschillende wandel- en fietsroutes voor u liggen.

Walhalla voor (Karper) vissers!

Naast de vele vormen van ontspanning op onze camping, zijn er ook vele activiteiten te ondernemen in de directe omgeving! Één van die vormen heeft een relatieve ontspannings factor: Vissen!

Op slechts 5 minuten (met de auto) van onze camping bevinden zich meerdere grotere wateren, één daarvan is het gewilligde vismeer van Almamellék. Dit vismeer is gelegen in het Zselic heuvelschap.

Het vismeer is 21 ha groot, waarvan in 11 ha gevist kan worden. Het meer is omringt met bos, grasland en riet. De diepte van het meer is gemiddeld 1,5 meter tot 3 meter. U kunt hier vissen op een groot diversiteit aan vissoorten, zoals : karper, amur, brasem, zeelt, snoekbaars en snoek.

Het is u misschien opgevallen dat Hongarije de bakermat van de karper is; deze staat overal op de menukaart en niet alleen tijdens de feestdagen is dit een heuse delicatese.

De karper stamt oorspronkelijk uit Midden-Azië. Toen de Romeinen op pad gingen hebben zij de karper ergens in de 4-de eeuw van onze jaartelling naar West-Europa gebracht. Deze karper plantte zich al snel voort en verspreide zich. Vanaf de 14-de eeuw werden ze ook al in de Britse wateren gesignaleerd.

Visnamen in het Hongaars

  • Karper = Ponty
  • Zilverkarper = Busa
  • Steenkarper = Kárász
  • Graskarper = Amur
  • Meerval = Harcsa
  • Snoek= Csuka
  • Snoekbaars = Fogassüllő
  • Paling = Angolna
  • Bramsem = Dévérleszeg
  • Zeelt = Compo

Visvergunning

Om in Hongarije te mogen vissen moet u in het bezit zijn van een visvergunning voor Hongarije en een regionale vergunning, zo ook bij het vismeer van Almamellék. Deze documenten kunt u verkrijgen bij de vis- en hengelsport organisatie die de controle uitvoert over de visrechten. Meestal verkopen ze deze beide documenten. Het is belangrijk om te weten dat de visakte het gehele jaar geldig blijft. U kunt derhalve het gehele jaar lang meerdere regionale vergunningen kopen met één en dezelfde visakte, u dient deze dan wel te laten zien. Overigens is de regionale vergunning slechts geldig gedurende de dag of periode welke daarop staat vermeld.

Voor informatie over de adressen, de minimale afmetingen van de verschillende vissoorten en de openingstijden van de verschillende vismeren, kunt u het beste contact opnemen met Hungarian National Angling Federation (MOHOSZ) http://www.mohosz.hu of http://www.tuhir.nebih.gov.hu/home/index  (ook in het Engels of Duits).

Paardrijden

U houdt van paardrijden en u zou dat wel eens graag willen doen in het prachtige heuvelachtige en beboste gebied rondom een dorpje dat op 5 minuten rijden met de auto vanaf de camping ligt, dat is mogelijk. De ritten voeren u door een beschermd natuurgebied met beboste heuvels en op velden alwaar u misschien wel verschillende roofvogels, herten, wilde zwijnen, jakhalsen en vosjes kunt spotten. Uren lang in het zadel zonder een weg over te hoeven steken. Wie wil dit nu niet. De buitenritten worden begeleid door een Nederlandse gids.

Altijd al willen leren paardrijden, dat is daar ook mogelijk . In de picadero kunnen zowel kinderen als volwassenen leren paardrijden. Op een speelse en rustige manier wordt men vertrouwd gemaakt met de wereld van het paard. Men leert er niet alleen paardrijden, maar ook de verzorging van het paard. Zo leert men omgaan met het paard, het op- en afzadelen en poetsen van het paard.

De lessen worden privé gegeven, waardoor er alle aandacht is voor u of uw kind.

Noot! Alle afspraken moeten in overleg gemaakt worden. Dit ivm de planning.