Kaposvár ( + 30 minuten rijden)

Kaposvar is een stad in Hongarije. Het ligt aan de rivier de Kapos, op 54 km ten zuiden van het Balatonmeer. De stad is de hoofdstad van het comitaat Somogy. Kaposvár heeft sinds 2000 een universiteit en is sinds 1993 een bisschopszetel.

Eerst een stukje geschiedenis van Kaposvár

Kaposvár werd in 1009 voor het eerst genoemd. De aarden mottenburcht werd in de 15e eeuw vervangen door een stenen, die in 1555 na een vijfdaags beleg door de Ottomaanse Turken werd veroverd. De Habsburgers ( Het huis Habsburg was een belangrijk Europees geslacht, vernoemd naar het stamslot Habichtsburg in Aargau. Van 1438 tot 1806 behoorden bijna alle keizers van het Heilige Roomse Rijk tot het huis Habsburg. Leden regeerden daarnaast eeuwenlang over Oostenrijk, Bohemen en Hongarije)namen de stad in 1686 in, waarop de burcht in 1702 op last van koning Leopard 1 werd ontmanteld. Op de oude marktplein zijn thans nog de rüines te zien.

Kaposvár kwam in 1690 in het bezit van het invloedrijke magnatengeslacht Eszerházy en werd in 1749 de hoofdstad van Somogy. De stad maakte een snelle ontwikkeling door, nadat ze in 1884 was aangesloten op de spoorlijn van Boedapest naar het toemalige Fiume (Rijeka)

Stadsbeeld

Aan de hoofdstraat (Fő utca) staan twee historisch gebouwen: op n° 1 het Dorottya-huis in laat barokstijl (eind 18e eeuw) en op n° 10 het Comitaatshuis (begin 19e eeuw). Achter dit huis ligt het Rippl Rónai-museum, genoemd naar de in Kaposvár geboren schilder. Behalve zijn werken zijn hier gereedschappen, houtsnijwerken en versierkunsten van herders (csikós) uit dit gebied (Somogy) te zien.

Aan het Rákócziplein bevindt zich het Gergely Csiky theater uit 1911, een creatie in Hongaarse jugendstil (szecessió) ontworpen door de bekende Ede Magyar en József Stahl, en vernoemd naar de 19e-eeuwse dramaturg Gregor Csiky , werd het theater in 1911 geopend op het voormalige Búza-plein van Kaposvár, als het eerste theater van de stad. Met zijn unieke halfcilindrische zijkanten en opvallende dakbedekking wordt het beschouwd als een uitstekende architectonische prestatie van zijn tijd. Het was oorspronkelijk gepland met een capaciteit van 1400, maar met aanpassingen daalde dit aantal tot 860. Desondanks is het theater een van de belangrijkste dergelijke instellingen in het land. De structuur was de eerste in Hongarije die ferro-beton gebruiktedakbedekking. Het zag 3 grote renovaties, eerst in de jaren vijftig, uitbreiding van het toneelgebied, een andere in de jaren tachtig, dit keer volledig vernieuwing van het gebouw, en modernisering van de technische apparatuur. De laatste is bijna gereed,de heropening zal september 2019 zijn.

Bekende Hongaren geboren in Kaposvár

Aquapark en thermaalbad Kaposvár

U wilt lekker een dag weg naar een aquapark of thermaalbad, dan is Virágfürdő Kaposvár zéér de moeite waard. Dit is leuk voor volwassenen, maar nog leuker voor de kinderen.Deze vermaken zich de hele dag in het mooie grote buitenbad emt zijn vele glijbanen, duikrots en stroomversnelling. Ook is er voor de allerkleinste een heerlijk mooi overdekt buitenbad met allerlei speelatributen. Heeft u trek in een lekker ijsje, een drankje of een hapje, dan kunt u hier terecht bij een van de eettentjes. Verder is er een speeltuintje en zijn er een aantal (voet)volleybalvelden. Het zwembad is geopend rond half juni tot begin september. Het binnenbad met de heerlijke thermaalbaden, 25 meterbad, sauna’s is het gehele jaar open.( www.viragfurdo.hu)

De stad Kaposvár

Heerlijk een dagje door het historisch kaposvár wandelen en de gebouwen bekijken of lekker naar één van de vele musea gaan is ook de moeite. Degenen die Kaposvár van de lente tot de herfst bezoeken, zullen de stad in volle bloei vinden naast de speciale festivals (o.a rippl ronai festivál en de muziek festivals). Gezellig uiteten in een van de vele restaurantjes of lekker een teras pakken, alles is hier. Een stad voor elk wat wils.

Szenna openluchtmuseum

Ten zuidwesten van Kaposvár op 8 km afstand ligt Szenna, dat een klein maar interessant openluchtmuseum heeft. Dit dorpsmuseum is opgericht in het land op initiatief van de lokale bevolking. Het idee hier achter is om de overblijfslen van de volksarchitectuur te behouden. Ze wilde het dorp zo autentiek mogelijk namaken, waarbij de orginele houten elementen zoveel mogelijk bewaard werden, met behulp van traditionele materialen en technieken.

Het eerste woongebouw werd in 1975-76 verplaatst en in 1978 geopend. Tegenwoordig zijn er vijf poorten aan de ene straat, die doen denken aan een gebouw. Woon- en boerderijgebouwen die zich in de collectie vestigen, komen uit de dorpen Inner Somogy, Zselicség en de rivier de Drava. De hervestiging van de vijf woningen bevat de herinnering aan volksarchitectuur vanaf 1848. De boerderijgebouwen op de percelen verwijzen naar de financiële situatie van de bewoners van het huis. De inrichting van de gebouwen roept de instrumenten op van de traditionele boerencultuur. Naast de woonhuizen en de bijbehorende boerderijgebouwen zijn er verschillende kelders en pershuizen.

De geschilderde gereformeerde kerk met cassetteplafonds is één van de mooiste monumenten in Somogy is, deze werd gebouwd in 1785 in folk barokstijl en is een echt juweel van de provincie. De kerk speelt nog steeds een actieve rol in het leven van het dorp.
Het dorpsmuseum werd in 1982 bekroond met de Europa-Nostra-prijs voor de succesvolle herbevolking van historische dorpsgebouwen.

De weg naar Szenna loopt uiteindelijk dood aan de rand van het natuurreservaat Zselici tájvédelmi körzet, dat alleen te voet bereikbaar is. Er komen vrij zeldzame plantensoorten voor. De watervogels die de kleine vijvertjes bevolken, krijgen gezelschap van de trekkende soortgenoten.