Szigetvár (+15  minuten rijden)

Eerst een klein stukje geschiedenis van Szigetvár.

Szigetvár is een burchtstadje, (eiland-burcht) wat ligt in Zuid-Hongarije in het comitaat Baranya. Het stadje ligt op de brede hoofdweg n° 6 in westelijke richting van Pécs.

Evenals Mohács ontleent Szigetvár zijn bekendheid aan de strijd tegen de Turken in 1566. Vertaald betekent Szigetvár: Eiland-burcht. Stad en burcht lagen destijds op eilanden in het moerasgebied em waren daardoor niet gemakkelijk te veroveren. Precies 33 dagen heild de commandant ( Miklós Zrinyi, geboren +  1508 – overleden 8 spetember 1566) de burcht met 2500 verdedigers staande tegen een Turkse overmacht van 80.000 man, onderleiding van sultan Süleyman (geboren 1494 – overleden 7 septembet 1566). Ondanks verlokkende aanbiedingen – zo zou bij overgave het Kroatische-Hongaarse Zrinyi voor altijd heersen over de Turkse satellietstaten Kroatiëen Slovenië – gafZrinyi het niet op. Toen werd de strijd ten slotte een gevecht van man tegen man en wonnen de Turken en overleefde slecht enkele verdedigers vande burcht de slag.

De kleinzoon van de gesneuvelde Miklós Zrinyi schreef het drama ‘De val van Sziget). De burcht. die door de Turken werd opgebouwd, werd na 1960 gerestaureerd. Op het Zrinyi tér (plein) staat het monument van de commandant en de vormalige moskee, oorspronkelijk met twee minaretten, die tegen het eind van de 18de eeuw in een barokke rooms-katholieke kerk werd veranderd. Ieder jaar in september wordt deze slag om szigetvár nagespeeld en is het bezichtige waard.

Wat is er allemaal te doen in Szigetvár

De Burcht 

De burcht tegenover het zwembad kunt u ook bekijken terwijl u een heerlijke wandeling maakt door het park, wat om de burcht ligt. De burcht is van binnen helemaal opgeknapt. Ook kunt u daar het museum bezichtigen en een beter beeld krijgen van de geschiedenis van Szigetvár.  Een bezoek aan het Hongaarse – Turkse vriendschapspark is ook de moeite waard om een keer gezien te hebben.

Thermaal bad

Een dag lekker naar het thermaalbad, heerlijk. U kunt genieten in een van de warme baden, stoomcabine of sauna’s. Ook kunt u hier zowel binnen als buiten genieten van de baden. Kijk voor meer informatie op: http://www.szigetvarigyogyfurdo.hu/

Of u gaat gewoon lekker winkelen in Szigetvár en een terras pakken op het autovrije plein. Historische panden bekijken, dat kan hier natuurlijk ook, zoals de twee kerken welke trouwens heel mooi van binnen zijn, het gebouw van het gimnasium of een van de andere gebouwen.

U wilt leker uiteten, daarvoor kunt u goed terecht in één van de vele restaurantjes in Szigetvár.